четвртак, 14. април 2011.

Викенд излет - Дан други


Наредни дан нашег викенд излета је био резервисан за обилазак Биби-ка-Макбара и Ађанта пећина. Дан није почео претерано охрабрујуће. Хотел смо покушали да напустимо у 15 до 9 ујутро, међутим, газда је био решио да нам наплати за још један дан! Зашто? Зато што је пријава у хотел 24 часа, што значи да се морамо одјавити у оно време када смо се и пријавили (у пола 7). Наравно, он то нама није рекао када смо дошли, а још нам је мање рекао да не постоји нека казна коју би у том случају платили, већ да он наплаћује цео наредни дан. Ту смо се жестоко посвађали (пошто ми ни на крај памети није било да платим 1000 рупија за 2 сата боравка у хостелу) и на крају се он направио увређен и рекао нам да одемо, а одлука да не платимо се касније испоставила као веома добра.
После ове расправе, кренули смо до Бибија :). Биби ка Макбар је копија Таџ Махала коју је направио син оригиналног творца чувене палате, али није превише импресиван (нарочито ако се види оригинал). Пропорције нису „погођене“, материјал који је коришћен није исти, много је мања грађевина, а чак није ни одржаван толико уредно. Бар је улаз јефтинији :). Наравно, по уласку смо ми постали већа атракција од Биби-ка-Макбара и одмах смо били окружени групом од двадесетак војника који су хтели да се сликају. Касније нам је пришла и учитељица из једне школе за девојчице која их је водила екскурзију и замолила да се сликамо са разредом :).
Нико више не гледа палату :)


Са школаркама :)
После пар сати проведених у обиласку ове интересантне атракције, решили смо да кренемо да видимо главну атракцију – Ађанта пећине. После 2 и по сата путовања бусом до пећина, дошли смо до улаза и, пошто је Ола имала већину нашег буџета, почела је да тражи новчаник. Међутим, њега није било! Убрзо се око нас окупила гомила људи, свако са неким саветом или питањем, брзо смо одвезени до аутобуске станице (наравно, са још неколико помоћника :)) да пробамо да престигнемо аутобус, онда су одатле покушавали да назову кондуктера који је претражио аутобус (или је бар тако рекао), али и поред свог тог труда, новчаника нема, а ми смо остали сами са 500 рупија – таман довољно да се вратимо кући (срећом па нисам ујутро платио харач оном лопову у хостелу). После све трке смо се вратили до пећина, тамо нас је власник једне од продавница поозвао у његову радњу као госте, скувао нам чај, мало смо одморили и попричали, саслушали савете свих његових комшија, а он нам је чак и понудио да нам плати улаз у пећине, пошто је „штета да их не обиђемо“. Чињеница да за њега 1000 рупија, колико коштају улазнице, нису мали издатак само увећава величину и великодушност његовог геста. Ипак смо, уз сву захвалност, одбили његову понуду и полако се запутили назад у Оренгабад. Пре тога је Ола блокирала дебитну картицу коју је имала, а онда смо се суочили са чувеном индијском бирократијом.
Ола након губитка новчаника :)

Прво смо покушали да на аутобуској станици пронађемо неког да пријавимо да је у њиховом аутобусу (пошто је државна фирма) украден новчаник, па ако га случајно нађу да нам га пошаљу. То је све што смо хтели да урадимо. Међутим, натерали су нас прво да идемо у полицију, која је показала потпуну незаинтересованст за ситуацију, а онда смо морали да чекамо три сата да се аутобус врати да причамо са кондуктером (иако то нисмо хтели ни намеравали). На крају смо, после три сата чекања, коначно успели да урадимо оно што смо хтели – да има дамо наше контакт податке за случај да нађу новчаник, и да одемо. Ах, Индија :)
Иако никада није леп осећај бити покраден, ово искуство је ипак имало и једну позитивну страну, а то је упознавање са „нормалним“ Индијцима. Бити бео у Индији значи да у великом броју случајева ми привлачимо пажњу људи који хоће да нас искористе, да просе, да нас опљачкају, или су просто будале. Обични, норрмални Индијци нам не прилазе на улици, они не довикују за нама, неће да се сликају са нама и сл. И зато их ретко упознамо, а због ових других (који су значајна мањина) стичемо погрешан утисак о Индији и Индијцима уопште. Тако да ми је драго да сам успео да упознам и обичне Индијце, који су веома љубазни, предусретљиви, добри домаћини и љубазни.

5 коментара:

 1. Aj što mene nije bilo (a imao sam opravdanje), nego i tebe nema mesec dana!!!
  Btw kaži Oli da znam kako joj je ja sam dva puta gubio novčanik i oba puta sam se očajno osećao.
  Imam pitanje da te pitam?
  Skoro sam dobio ponudu da preko AIESEC-a idem u inostranstvo kako bi stekao malo praktičnog rada, pa sam hteo da te čisto pitam šta misliš o tome i kako ti se čini njihova organizacija sveobuhvatno.
  Mislim na probleme konkretno, jel treba da o nečemu vodim posebno računa i na šta sve treba da se pripremim.
  Hvala!

  ОдговориИзбриши
 2. Па, имам и ја донекле оправдање. Од када сам се вратио, претрпан сам обавезама, првенствено у виду писања дипломског рада, па не стигнем да пишем и блог. Али, и даље планирам да завршим овај блог, односно, да опишем и преостале доживљаје из Индије о којима још нисам писао.

  Што се твог питања тиче, ја бих ти топло препоручио да искористиш прилику да одеш на стручну праксу у иностранство. Ја сам се можда много бунио и жалио у вези Индије и обичаја у Индији, али ниједног тренутка нисам пожалио што сам отишао тамо. Што се саме организације тиче, засновани су на раду локалних комитета, а сваки комитет је различит. Неки су веома предани свом послу и стварно ће се потрудити око тебе практиканта, а неки су поприлично неодговорни (као што сам ја имао малер у Мумбају :)). Али, генерално, сви морају да испуне неке минималне услове да би уопште организовали размену - морају да ти обезбеде смештај и да те договорени посао чека тамо. Да ли ће и колико урадити преко тога, зависи од појединачног комитета, међутим, мислим да су ова два услова кључна, па немаш разлога за бригу.

  И, опет, понављам, ја бих ти препоручио да искористиш прилику и одеш на праксу. Надам се да нисам превише касно одговорио :)

  ОдговориИзбриши
 3. Ne nisi!
  Želim da iskoristim takvu priliku pa ću videti šta, gde i kako je najbolje.
  Hvala, puno mi znače tuđa iskustva u takvim stvarima!

  ОдговориИзбриши
 4. Драго ми је да то чујем. Ако имаш још неких питања, слободно их постави :)

  ОдговориИзбриши
 5. Izleti su fenomenalni nemam reci ako nesto volim to su dvodnevni izleti

  ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.