петак, 11. фебруар 2011.

Зашто доћи у Мумбај?

Моји први утисци о Мумбају су били фокусирани углавном на негативне аспекте живота у овом граду, а после два и по месеца и даље су јаки. Али, зашто онда доћи уопште у Мумбај?
За туристичке посете, Мумбај је одлична почетна станица, пошто има огроман међународни аеродром са летовима из целог света. Добра је почетна станица зато што туристи могу у Мумбају да проведу један или два дана док се мало аклиматизују, а за то време ће стићи да обиђу све знаменитости овога града, пошто их и нема пуно. Даље могу да наставе са истраживањем интересантнијих локација у Индији.
Оно што Мумбај чини познатим градом у који сви Индијци желе да дођу је његова економија. Пар података ће најбоље илустровати колико је овај град значајан и зашто се сматра комерцијалним центром државе. Сви знамо да је Индија једна од нових економских сила и да има најбрже растућу економију на свету (док се ми боримо да остваримо годишњи раст БДП-а од 3%, Индијци су постигли раст од 8,9% прошле године). А удео Мумбаја у тој економији је и више него значајан и он чини 6% укупне индијске економије! Мумбај пружа 10% од укупне запослености, 40% пореза на приход се прикупи само у Мумбају (много богатих људи живи овде), 60% укупних царинских прихода. То је 38. град по величини бруто друштвеног производа. Овде се налазе седишта највећих индијских компанија, као и представништва великог броја страних компанија. А прави финансијски центар мора да има и финансијске институције – у Мумбају су смештене две највеће индијске берзе (Бомбајска берза и Национална берза), Народна банка Индије (Reserves Bank of India (RBI)), Завод за израду новчаница и кованог новца (Mint)...
Поред финансијског центра, Мумбај је и културни центар Индије, јер се у њему налази и индустрија филмовав Боливуд (Bollywood = Bombay + Hollywood), који представља једног од највећих послодаваца у овом граду и значајан извор прихода за град, јер за снимање сваког филма потребно је на стотине и хиљаде (у зависности од величине продукције) помоћног особља. Наравно, последица свега овога је да у Мумбају живе веома богати и веома познати људи. Овде се могу пронаћи ресторани и клубови који су међу најбољима на свету, али за посету таквим местима морате да имате поприлично дубок џеп.
Али, Мумбај има и веома развијену класичну индустрију (ипак је овде највећа индијска лука) која захтева велики број ниско и средње квалификоване радне снаге, тако да велики број људи са села овде може да пронађе боље плаћен посао и бољу будућност за своју децу (па макар они сами живели у картонским кутијама). Када сам по први пут видео сиромашније делове града (slums), мислио сам да ту живе само просјаци. Међутим, грдно сам се преварио. Највеће мумбајско сиромашно предграђе годишње генерише преко 600 милиона долара прихода за град. А у граду има много таквих „сиромашних“ предграђа. Те приходе генеришу микро и мала предузећа (предузетници), који су углавном нерегистровани. Међутим, у Индији фирме ни не морају да се региструју, већ држава има посебне начине за прикупљање пореза од малих, нерегистрованих предузећа.
И ово је друга, светлија страна живота у Мумбају. Иако се на основу мог досадашњег писања могло закључити да је ово град сиротиње, чињеница је да се људи са села овде досељавају са добрим разлогом. Мумбај можда нема много тога да понуди туристима, али зато има много да понуди за вредне и сналажљиве. И управо су ово били главни разлози зашто сам ја уопште дошао у Индију.

7 коментара:

  1. Хвала. Знам да већину људи сморе бројке и цифре, али шта могу, кад су мени интересантне (мој блог, моја правила :))

    ОдговориИзбриши
  2. zanima me jel u Indiji preko cele godine temperatura oko 30 stepeni,tj jel oni nemaju zimu i jesen? :)

    ОдговориИзбриши
  3. Индија је велика земља, са другачијом климом, тако да годишња доба функционишу другачије него код нас. Мумбај се налази у тропском делу земље и тамо се у суштини смењују зима, лето и монсун. Зима је најпријатнија и тада су температуре око 32-33 степена, са веома малим варијацијама. Тај период траје од новембра до априла (отприлике). Лето је слично зими, али је мнооооого топлије (буде преко 40 степени). У јуну почиње монсун и тада киша пада скоро непрестано, док је у исто време температура до 30 степени. Кише постепено престају у септембру и то је међу-период до зиме.

    Е, сад, све то што сам написао важи за Мумбај. Као што сам већ напоменуо, Индија је огромна и различити делови Индије имају различиту климу. У суштини, што северније идеш, то је мање падавина и температурне разлике између лета и зиме су веће...

    На овом линку имаш детаљније информације:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Mumbai

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. pa oni znaci na plazzu idu i na kupanje preko zime? posto celo leto pada kisa,tada ne mogu

      Избриши
  4. Они немају годишња доба као ми и њима зима не значи исто што и нама. Али, у суштини си у праву. Ја сам Нову 2011. годину дочекао на плажи :)

    ОдговориИзбриши
  5. reko si da temperature leti idu preko 40 stepeni,kako je to moguce kad celo leto pada kisa?

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.