уторак, 18. октобар 2011.

Трочасовна екскурзија

Естергом је место на крајњем северу Мађарске, на граници са Словачком. Познато је као главни град Мађарске у периоду од десетог до тринаестог века и као седиште римокатоличке цркве у Мађарској. Градић је такође познат и по великој базилици, која је уједно и највећа у држави. Пошто сам прочитао ове занимљиве податке на википедији и пошто је градић удаљен само 46км од Будимпеште, решио сам да га обиђем са Јаном, Свјетом (скраћено од Светлана) и Палином.
Центар Естергома


Поглед са тврђаве


Међутим, оно што сам занемарио да приметим је то да има само 30.000 становника и да поред те базилике и нема шта друго да се види. То смо открили након сат и по времена путовања возом и три сата шетања по хладном времену и киши. Оно што ми јесте запало за око је да је већина аутомобила у Естергому - Сузуки Свифт :). Касније смо открили да на улазу у градић постоји Сузукијева фабрика, тако да је та мистерија брзо разјашњена. У Естергому смо провели укупно три сата, што је било довољно да се обиђе центар града (који се мало разликује од шидског центра), базилику (која је стварно велика) и омања тврђава са које се пружа веома леп поглед на градић.
Опет поглед са тврђаве :)
Чувена Базилика :)

После тога смо пожурили кући, пошто се време погоршало и дан смо привели крају у мом стану дегустирајући домаћу ракију :)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.