среда, 22. децембар 2010.

Нова звезда Боливуда


Филип у улози богатог Европљанина

За почетак, за оне који не знају, Боливуд (Bollywood) је бомбајска филмска индустрија која је највећа произвођач филмова у Индији, и један од највећих на свету где се годишње направи много филмова од А до ЖЊ категорије. Оно што им је већини заједничко је чињеница да током филма постоји већи број музичких прекида, где сви глумци певају и играју. Музика из филмова је убедљиво најпопуларнија музика у Индији. Е, сад, откуд ја у тој причи?
Као што сам већ написао, у петак смо срели једног од кастинг агената који нам је пришао и понудио улоге у новом филму који се снима у Бомбају, а за који им требају Европљани, односно људи који не личе на Индијце. Договорили смо се да дођемо у суботу ујутро у 9:30, а снимање ће трајати до 9 увече. Одмах по доласку смо имали доручак а онда и пресвлачење у костиме. Ја сам се надао костиму енглеског војника из 18. века, или нечем сличном, али је, нажалост, радња филма смештена у данашње време и ми смо учествовали у снимању сцена неке журке у лондонском фенси клубу, тако да сам од одела добио само црне панталоне са покиданим шлицом и сако, белу кошуљу, плаву кравату и неке прастаре ципеле за које се бојим и да помислим ко је све носио. А на мој ужас, нисам добио чарапе, па сам морао да их обујем на голу ногу док се Ола није пресвукла и дала ми њене чарапе (срећа па носиму сличну величину :)). Филип је био слично обучен, али уместо кравате је добио партиклу, која кад се упаше у кошуљу изгледа као шал. Али је зато Олин костим био знатно другачији – дугачка сива вечерња хаљина и ципеле на штикле, са интересантном новом фризуром. Изгледала би прелепо да није било једне ситнице – шминка је изгледала као да ју је шминкала једанаестогодишња девојчица која управо улази у пубертет. Ужас. Срећом, има и слика па можете и сами да видите :).
По уласку на сет видео сам и остале статисте: момци су били обучени мање-више као Филип и ја, док су девојке, са пар изузетака, биле обучене као проститутке. Окупили су и одређен број црнаца, који су сви до једног били обучени као гангстери или макрои. И та сцена укратко описује индијско виђење и поимање Запада – богати белци, лаке девојке и црнци криминалци. А овај филм ће видети милиони Индијаца.
Екипа филма током паузе снимања :)
Са само две паузе, за ручак и вечеру, снимање је трајало цео дан и за то време је снимљено око 7-8 сцена (дужине до 15 секунди), што значи да и ако будем у коначној верзији филма, мале су шансе да ћу бити видљив. Али, могу да се надам да ћу негде препознати своју руку или ногу :). Пре ручка су снимане сцене за музички спот који ће бити саставни део филма, а после ручка сцене са глумом. У првој групи сцена смо имали задатак да играмо у позадини, док смо за другу групу сцена имали задатак да напустимо кафану, тј. да будемо гости који пролазе поред главних глумаца по завршетку забаве. Процедура снимања је таква да се прво припреми сценографија (односно, све камере и опрема се наместе за одговарајућу сцену), затим професионални плесачи и статисти добију инструкције и неколико пута испробају сцену, затим дођу главни глумци па опет сви испробавамо док и они не укапирају шта треба да раде, онда једна или две генералне пробе, а тек онда почиње снимање. За сваку сцену је требало око сат - два времена да се уради.
По завршетку снимања смо се опет пресвукли, добили дневнице (500 рупија :)) и разишли се. Ја сам хтео да дођем и сутра, али су и Филип и Ола били против тога, па сам решио да и ја одморим у недељу. Штета само што нисмо смели да сликамо, пошто би много тога имало да се види :).
Филм у којем смо глумили се зове Ra.One и очекује се да ће бити велики хит наредне године када се појави у биоскопима. У њему (поред мене, Оле и Филипа :)) глуме и Шарук Кан (Shahrukh Khan) и Карина Капур (Kareena Kapoor), двоје вероватно најпопуларнијих индијских глумаца данашњице (не претерујем. Шарук Кан је у великом броју реклама на телевизији, а на улици се свугде могу видети билборди са његовом сликом, укључујући и овај, а већ 20 година снима велики број филмова сваке године).
Видимо се у биоскопу :)
Ола по завршетку снимања

2 коментара:

  1. Svaka čast. Eto šta ti je život. Iznenada i bez najave postaneš zvijezda.
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. У последње време и ја много размишљам о томе како живот донесе неочекиване ствари. Па чак нисам ни помишљао о доласку у Индију пре 6 месеци, а камоли о улози у филму :)

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.