среда, 29. децембар 2010.

Мало о свакодневници ове недеље

Ова недеља пролази у чекању новогодишњег викенда и пута у Гоу за дочек. На послу и даље влада фестивалска атмосфера и већина колега је још на годишњим одморима. У понедељак смо Ола и ја ишли опет у биоскоп, али овога пута смо пронашли један близу нашег стана који је знатно јефтинији, а није много лошији од биоскопа у којима смо до сада били. Карта је 75 рупија, а слано-љуте кокице су 20 рупија. Гледали смо дугометражни анимирани филм (илити цртаћ) Megamind.
У уторак смо решили да изађемо на мало квалитетнију вечеру него иначе, тако да смо отишли у један од ресторана који теже да по изгледу и ценама буду што сличнији Западу. То, наравно, значи да клима у свако доба ради на максимуму и да се комотно може седети у јакни (не знам да ли сам споменуо, али овде ко год има климу, држи је укључену стално јер је то статусни симбол). Срећом, у овом ресторану има и један мали одељак где немају климатске уређаје и у којем се чак може и уживати. Конобари су се скоро отимали да нас услуже (белци = велик бакшиш) и стварно сам се осећао као богати господин (не морају конобари да знају да вероватно зарађују више од мене :)). Пошто нисам био много гладан, наручио сам само предјело, које кошта колико и главно јело у већини других ресторана, а и Ола је имала сличан избор. Она је наручила телетину, а ја шкампе са којима сам се баш борио, пошто имају малу шкољку око репа, која се одсече, а онда се месо из ње извади. Мислим да сам мало покварио утисак елегантног европског богаташа када је конобар помислио да сам завршио и када је пробао да однесе мој тањир, а ја онако замазан до лаката, ознојан од борбе са шкампима и удубљен у чишћење љуштуре како ни најмањи комад меса не би остао, сам само промрмљао „не може“ :). Имао је среће што га нисам и ујео :).
Иначе, конобари су у Бомбају некад и претерано услужни. Стално се налазе у близини стола и константно проверавају колико су гости одмакли са јелом, како би што пре склонили празне тањире чим буду слободни. Такође, они допуњавају чаше пићем, чак и када чаша није празна. Увек имам осећај као да ме пожурују. Што се хране тиче, главна карактеристика за већину индијских јела је - љуто. Сад сам већ навикао, али је мој стомак имао веома интензивно прилагођавање новом начину исхране. А кад кажем да је све љуто, стварно тако и мислим: чак и чај са млеком има у себи неке зачине који му дају љутину...
Вечерас ћемо ићи у наш уобичајени ресторан Раџастан (Rajasthan) – муслимански ресторан који служи квалитетну не-вегетаријанску храну уз веома ниске цене. На први поглед ресторан не изгледа посебно и мислим да у Европи не би имао много гостију, али је за индијске стандарде пун погодак и представља рај за нас месоједе :). Сутра нас очекују куповина разних ситница и завршне припреме пред пут. Око 5 сати поподне имамо аутобус за Гоу и дочек Нове године.
Све у свему, нема неких великих и узбудљивих догађаја, али зато јануар носи са собом неке активности којима се већ сад радујем: дочек Нове године, paintball викенд, одлазак у аква парк, одлазак у луна парк, можда путовање до Џајпура, и ко зна шта још...

4 коментара:

  1. Jaoj pa ja bi bre uživao tu u Indiji (pošto ne jedem mesto) ili možda i ne bi (ne voli ljuto)!
    Interesuje me kako gledaš filmove?
    Jesu li titlovani ili sinhronizovani.Ti verovatno dobro znaš jezik pa ti ni jedna ni druga varijanta ne smeta.

    ОдговориИзбриши
  2. Што се тиче хране, европска вегетаријанска храна је боља од индијске (тако ми бар кажу људи који су пробали врегетаријанску храну у Европи :)).

    Овде се највише приказују боливудски филмови (на хиндију), али се могу пронаћи и страни. Најчешће се приказују без превода, пошто се овде сматра да је знање енглеског језика ствар престижа, што ми савршено одговара, пошто је енглески једини страни језик који знам :)

    Иначе, пошто волиш филмове, погледај мој пост под називом "Нова звезда Боливуда" :)

    ОдговориИзбриши
  3. Pogledao sam post.Odlično!Nisam ni bio svestan da razgovaram sa glumcem. :D Javi nam kad taj film bude izašao pa da ga iskomentarišemo!

    ОдговориИзбриши
  4. Ето видиш. А за филм не брини, то ћу јавити свима кад изађе :)

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.